BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Nowy (Z)-2''-(2'''-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano-[2'',3'':6,7]-3',4'-dihydroksy-4-metoksyauron i sposób jego wytwarzania.

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Nowy (Z)-2''-(2'''-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano-[2'',3'':6,7]-3',4'-dihydroksy-4-metoksyauron i sposób jego wytwarzania.
Autorzy mgr inż. Tomasz Tronina, dr Agnieszka Bartmańska, dr hab. inż. Ewa Huszcza
Rok zakończenia 2009
Słowa kluczowe Aspergillus, noz, ochraceus, ksantohumol
Wyniki badań Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego (Z)-2''-(2'''-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano-[2'',3'':6,7]-3',4'-dihydroksy-4-metoksyauronu na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Aspergillus ochraceus. Jako substrat stosuje się ksantohumol. Korzystnie jest gdy reakcję prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 293-318 K. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, (Z)-2''-(2'''-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano-[2'',3'':6,7]-3',4'-dihydroksy-4-metoksyauronu, jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 16,36%.
Wnioski dla praktyki Związek ten jest biologicznie czynny i może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5399 w tym dzisiaj: 122 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.732 sek