Nowy (Z)-2''-(2'''-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano-[2'',3'':6,7]-3',4'-dihydroksy-4-metoksyauron i sposób jego wytwarzania.
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy (Z)-2''-(2'''-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano-[2'',3'':6,7]-3',4'-dihydroksy-4-metoksyauron i sposób jego wytwarzania. |
Autorzy |
mgr inż. Tomasz Tronina, dr Agnieszka Bartmańska, dr hab. inż. Ewa Huszcza |
Rok zakończenia |
2009 |
Słowa kluczowe |
Aspergillus, noz, ochraceus, ksantohumol |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego (Z)-2''-(2'''-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano-[2'',3'':6,7]-3',4'-dihydroksy-4-metoksyauronu na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Aspergillus ochraceus. Jako substrat stosuje się ksantohumol.
Korzystnie jest gdy reakcję prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 293-318 K.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, (Z)-2''-(2'''-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano-[2'',3'':6,7]-3',4'-dihydroksy-4-metoksyauronu, jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 16,36%. |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten jest biologicznie czynny i może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie