BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania ksantohumolu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania ksantohumolu
Autorzy dr inż. Anna Żołnierczyk, dr inż. Mirosław Anioł, Katarzyna Józefowska
Rok zakończenia 2009
Słowa kluczowe ksantohumol, szyszki, chmielowe, eter, noz, dietylowy, aceton
Wyniki badań Wynalazek polega na tym, że odpad chmielowy, pozostający po ekstrakcji szyszek chmielowych nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, poddaje się dodatkowej ekstrakcji eterem dietylowym albo mieszaniną eteru dietylowego z acetonem. Ekstrakcję prowadzi się w sposób periodyczny lub ciągły, po czym ekstrakt oddziela się i odparowuje rozpuszczalnik znanymi metodami. Podstawową zaletą wynalazku jest to, że po odparowaniu rozpuszczalnika uzyskuje się pozostałość, w postaci osadu, zawierającą 16 - 23 % ksantohumolu (oznaczoną za pomocą chromatografii HPLC). Ponadto, sposób według wynalazku, odznacza się prostotą wykonania oraz możliwością zastosowania obiegu zamkniętego i ponownego wykorzystania używanych rozpuszczalników.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie jako suplement diety, ponieważ wpływa pozytywnie na metabolizm komórek, wykazuje działanie prozdrowotne i poprawia ogólną kondycję organizmu.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5221 w tym dzisiaj: 91 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.488 sek