Sposób otrzymywania ksantohumolu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania ksantohumolu |
Autorzy |
dr inż. Anna Żołnierczyk, dr inż. Mirosław Anioł, Katarzyna Józefowska |
Rok zakończenia |
2009 |
Słowa kluczowe |
ksantohumol, szyszki, chmielowe, eter, noz, dietylowy, aceton |
Wyniki badań |
Wynalazek polega na tym, że odpad chmielowy, pozostający po ekstrakcji szyszek chmielowych nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, poddaje się dodatkowej ekstrakcji eterem dietylowym albo mieszaniną eteru dietylowego z acetonem. Ekstrakcję prowadzi się w sposób periodyczny lub ciągły, po czym ekstrakt oddziela się i odparowuje rozpuszczalnik znanymi metodami.
Podstawową zaletą wynalazku jest to, że po odparowaniu rozpuszczalnika uzyskuje się pozostałość, w postaci osadu, zawierającą 16 - 23 % ksantohumolu (oznaczoną za pomocą chromatografii HPLC).
Ponadto, sposób według wynalazku, odznacza się prostotą wykonania oraz możliwością zastosowania obiegu zamkniętego i ponownego wykorzystania używanych rozpuszczalników.
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie jako suplement diety, ponieważ wpływa pozytywnie na metabolizm komórek, wykazuje działanie prozdrowotne i poprawia ogólną kondycję organizmu.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie