Nowy 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozyd 8-prenylonaringeniny i sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozyd 8-prenylonaringeniny i sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
dr hab. inż. Ewa Huszcza, mgr inż. Tomasz Tronina, dr Agnieszka Bartmańska |
Rok zakończenia |
2009 |
Słowa kluczowe |
bassiana, AM278, glikozylacja, noz, Beauveria, flawonoidy |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozydu 8-prenylonaringeniny na drodze mikrobiologicznej, który jest znamienny tym, że substrat, jakim jest 8-prenylonaringenina, poddaje się biotransformacji wodną kulturą szczepu Beauveria bassiana AM278 przy ciągłym mieszaniu w ciemności, w temperaturze 283 - 313 K.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie w łagodnych warunkach 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozydu 8-prenylonaringeniny, jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 30-60 %. |
Wnioski dla praktyki |
Glikozylacja flawonoidów zwiększa ich hydrofilowość, co można wykorzystać podczas produkcji łatwo rozpuszczalnych w wodzie leków lub nutraceutyków. Powstały produkt może być materiałem wyjściowym dla dalszych strukturalnych modyfikacji, które posłużą do komercyjnej produkcji jeszcze aktywniejszych związków. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie