BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania kwasu loganowego

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania kwasu loganowego
Autorzy dr inż. Anna Sokół-Łętowska, dr inż. Antoni Szumny, dr inż. Alicja Kucharska, prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański
Rok zakończenia 2009
Słowa kluczowe mas, L, flawonoidy, liofilizat, tarpeny, noz, Cornus
Wyniki badań Zaletą wynalazku jest to, że w łatwy sposób pozyskuje się kwas loganowy z owoców derenia właściwego zawierającego jeden irydoid - kwas loganowy. Dodatkową zaletą wynalazku jest to, że oprócz kwasu loganowego otrzymuje się jednocześnie rutynozydy pelargonidyny i cyjanidyny oraz galaktozydy pelargonidyny i cyjanidyny. Stosując sposób według wynalazku, z np. 1 kg owoców derenia uzyskuje się około 5 g suchego liofilizatu, który zawiera około 1,5 g kwasu loganowego.
Wnioski dla praktyki Kwas loganowy jest irydoidem należącym do grupy monoterpenów. Irydoidy wykazują aktywność terapeutyczną, np. do leczenia bólu, autoimmunizacyjnych zaburzeń lub stanów zapalnych. Stwierdzono także wpływ loganiny na zmniejszenie uszkodzeń nerek powstałych w wyniku cukrzycy.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5369 w tym dzisiaj: 92 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.164 sek