Sposób otrzymywania kwasu loganowego
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania kwasu loganowego |
Autorzy |
dr inż. Anna Sokół-Łętowska, dr inż. Antoni Szumny, dr inż. Alicja Kucharska, prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański |
Rok zakończenia |
2009 |
Słowa kluczowe |
mas, L, flawonoidy, liofilizat, tarpeny, noz, Cornus |
Wyniki badań |
Zaletą wynalazku jest to, że w łatwy sposób pozyskuje się kwas loganowy z owoców derenia właściwego zawierającego jeden irydoid - kwas loganowy. Dodatkową zaletą wynalazku jest to, że oprócz kwasu loganowego otrzymuje się jednocześnie rutynozydy pelargonidyny i cyjanidyny oraz galaktozydy pelargonidyny i cyjanidyny. Stosując sposób według wynalazku, z np. 1 kg owoców derenia uzyskuje się około 5 g suchego liofilizatu, który zawiera około 1,5 g kwasu loganowego. |
Wnioski dla praktyki |
Kwas loganowy jest irydoidem należącym do grupy monoterpenów. Irydoidy wykazują aktywność terapeutyczną, np. do leczenia bólu, autoimmunizacyjnych zaburzeń lub stanów zapalnych. Stwierdzono także wpływ loganiny na zmniejszenie uszkodzeń nerek powstałych w wyniku cukrzycy. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie