BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania skrobi o zmniejszonej podatności na działanie enzymów amylolitycznych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania skrobi o zmniejszonej podatności na działanie enzymów amylolitycznych
Autorzy mgr inż. Małgorzata Kapelko, dr inż. Artur Gryszkin, dr inż. Tomasz Zięba, Aleksander Barczyk
Rok zakończenia 2009
Słowa kluczowe oporna, enzymy, amylolityczne, noz, skrobia, acetylacja
Wyniki badań Istotą wynalazku jest acetylacja skrobi rozpuszczalnej. Otrzymany według wynalazku produkt charakteryzuje się znaczną rozpuszczalnością w wodzie oraz jest w ok. 20 % oporny na rozkład enzymatyczny. Zaletą wynalazku jest fakt, że zakłady posiadające urządzenia do modyfikacji skrobi na mokro nie będą musiały ponosić dodatkowych kosztów inwestycyjnych wdrażając technologię otrzymywania rozpuszczalnego preparatu skrobi opornej.
Wnioski dla praktyki Uzyskany produkt może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym, jako substancja o cechach prebiotyku lub też jako cenny składnik korpusów i nadzień cukierniczych oraz gum do żucia. Wynalazek może być wykorzystany także w przemyśle farmaceutycznym ( jako wypełniacz w tabletkach).
Obszary zastosowań wyników badań chemia, farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5484 w tym dzisiaj: 8 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.477 sek