Sposób otrzymywania preparatu lecytyny z żółtek jaj, zwłaszcza kurzych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania preparatu lecytyny z żółtek jaj, zwłaszcza kurzych |
Autorzy |
Edward Rój, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, dr inż. Łukasz Bobak, Karolina Grzęda, dr inż. Małgorzata Kaźmierska, Dorota Kostrzewa |
Rok zakończenia |
2009 |
Słowa kluczowe |
żółtko, ekstrakcja, fasfatydylocholina, lecytyna, noz, fosfatydyloetanoloamina |
Wyniki badań |
zwłaszcza kurzych. Polega on na tym, że proces ekstrakcji prowadzi się w temperaturze 313 ? 328K i ciśnieniu 25 ? 36 MPa a proces separacji w temperaturze 313 ? 333K. Jako entrainer stosuje się alkohol etylowy w ilości 5 ? 10%.
Korzystnie jest, gdy substratem są żółtka jaj wysuszone rozpyłowo, zwłaszcza pochodzące od niosek żywionych paszami wzbogaconymi w preparaty torfowo-mineralne oraz oleje pochodzenia zwierzęcego i/lub roślinnego.
Uzyskany produkt jest mieszaniną fasfatydylocholiny i fosfatydyloetanoloaminy, charakteryzujący się wysokimi właściwościami funkcjonalnymi.
|
Wnioski dla praktyki |
Podstawową zaletą nowego sposobu otrzymywania jest możliwość łatwego
i wydajnego odzysku fosfolipidów po wcześniejszym odolejeniu żółtka podczas dozowania do fluidu alkoholu etylowego, jako modyfikatora polarności.
Istotną zaletą wynalazku jest również możliwość wykorzystania pozostałości poekstrakcyjnych, głównie o charakterze białkowym, do dalszego zagospodarowania.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie