BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania preparatu lecytyny z żółtek jaj, zwłaszcza kurzych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania preparatu lecytyny z żółtek jaj, zwłaszcza kurzych
Autorzy Edward Rój, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, dr inż. Łukasz Bobak, Karolina Grzęda, dr inż. Małgorzata Kaźmierska, Dorota Kostrzewa
Rok zakończenia 2009
Słowa kluczowe żółtko, ekstrakcja, fasfatydylocholina, lecytyna, noz, fosfatydyloetanoloamina
Wyniki badań zwłaszcza kurzych. Polega on na tym, że proces ekstrakcji prowadzi się w temperaturze 313 ? 328K i ciśnieniu 25 ? 36 MPa a proces separacji w temperaturze 313 ? 333K. Jako entrainer stosuje się alkohol etylowy w ilości 5 ? 10%. Korzystnie jest, gdy substratem są żółtka jaj wysuszone rozpyłowo, zwłaszcza pochodzące od niosek żywionych paszami wzbogaconymi w preparaty torfowo-mineralne oraz oleje pochodzenia zwierzęcego i/lub roślinnego. Uzyskany produkt jest mieszaniną fasfatydylocholiny i fosfatydyloetanoloaminy, charakteryzujący się wysokimi właściwościami funkcjonalnymi.
Wnioski dla praktyki Podstawową zaletą nowego sposobu otrzymywania jest możliwość łatwego i wydajnego odzysku fosfolipidów po wcześniejszym odolejeniu żółtka podczas dozowania do fluidu alkoholu etylowego, jako modyfikatora polarności. Istotną zaletą wynalazku jest również możliwość wykorzystania pozostałości poekstrakcyjnych, głównie o charakterze białkowym, do dalszego zagospodarowania.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5871 w tym dzisiaj: 20 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.452 sek