Sposoby wytwarzania: 3β-hydroksy-17a-oxa-D-homo-5α-androst-17-onu oraz testololaktonu (17a-oxa-D-homo-androst-4-en-3,17-dionu)
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposoby wytwarzania: 3β-hydroksy-17a-oxa-D-homo-5α-androst-17-onu oraz testololaktonu (17a-oxa-D-homo-androst-4-en-3,17-dionu) |
Autorzy |
dr inż. Włodzimierz Kita, dr hab. inż. Teresa Kołek, dr Alina Świzdor, dr Anna Panek |
Rok zakończenia |
2009 |
Słowa kluczowe |
lanoso-coeruleum, testolakton, biotransformacja, Penicillium |
Wyniki badań |
Sposoby wytwarzania 3β-hydroksy-17a-oxa-D-homo-5α-androst-17-onu, oraz testololaktonu (17a-oxa-D-homo-androst-4-en-3,17-dionu) są znamienne tym, że procesy biotransformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu grzyba strzępkowego z gatunku Penicillium lanoso-coeruleum, przy ciągłym wstrząsaniu reagentów, w temperaturze 293 -300 K. |
Wnioski dla praktyki |
Zasadniczą zaletą wynalazków jest otrzymywanie końcowych związków w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu. Związki te, wykazują różnorodną aktywność biologiczną, w tym antynowotworową, antyandrogenną i antybakteryjną oraz obniżają poziom cholesterolu w organizmach ssaków. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie