Nowe octany i sposób ich otrzymywania.
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowe octany i sposób ich otrzymywania. |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2009 |
Słowa kluczowe |
czynne, optycznie, noz, octany |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku są nowe, optycznie czynne octany:
a) 4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylu,
b) 5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylu,
c) 6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylu,
oraz sposoby ich otrzymywania.
Otrzymane związki charakteryzują się zapachem:
a) intensywnym bananowym i średnio-intensywnym, bananowo-gruszkowym,
b) średnio-intensywnym owocowym, bardzo przyjemnym, zapachu bananowym, o intensywnym zapachu słodkim owocowym, przypominającym mieszaninę zapachów żółtych owoców oraz o średnio-intensywnym zapachu owocowo - wiśniowym z wyraźną nutą pestki,
c) średnio-intensywnym owocowym, winogronowym oraz o średnio-intensywnym zapachu ostrym, penetrującym, owocowym, cierpkim. |
Wnioski dla praktyki |
Zasadniczą zaletą wynalazków jest otrzymanie produktów w łagodnych warunkach i bez stosowania skomplikowanych i drogich odczynników chemicznych. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie