BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Nowe octany i sposób ich otrzymywania.

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Nowe octany i sposób ich otrzymywania.
Autorzy prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia 2009
Słowa kluczowe czynne, optycznie, noz, octany
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku są nowe, optycznie czynne octany: a) 4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylu, b) 5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylu, c) 6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylu, oraz sposoby ich otrzymywania. Otrzymane związki charakteryzują się zapachem: a) intensywnym bananowym i średnio-intensywnym, bananowo-gruszkowym, b) średnio-intensywnym owocowym, bardzo przyjemnym, zapachu bananowym, o intensywnym zapachu słodkim owocowym, przypominającym mieszaninę zapachów żółtych owoców oraz o średnio-intensywnym zapachu owocowo - wiśniowym z wyraźną nutą pestki, c) średnio-intensywnym owocowym, winogronowym oraz o średnio-intensywnym zapachu ostrym, penetrującym, owocowym, cierpkim.
Wnioski dla praktyki Zasadniczą zaletą wynalazków jest otrzymanie produktów w łagodnych warunkach i bez stosowania skomplikowanych i drogich odczynników chemicznych.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 43 w tym dzisiaj: 43 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.692 sek