Sposób otrzymywania (E,E)-α-farnezenu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania (E,E)-α-farnezenu |
Autorzy |
dr inż. Alicja Kucharska, dr inż. Maciej Adamski, dr inż. Katarzyna Wińska, dr inż. Antoni Szumny, dr inż. Alicja Sokół-Łętowska |
Rok zakończenia |
2009 |
Słowa kluczowe |
destylacja, seskwiterpen, farnezen, noz, pigwowiec |
Wyniki badań |
Istota wynalazku polega na tym, że owoce kultywaru B-12 pigwowca pośredniego poddaje się destylacji z parą wodną do rozpuszczalnika organicznego na aparacie Derynga. Otrzymuje się (E,E)-α-farnezen z czystością powyżej 50% wg GC. Następnie otrzymaną mieszaninę poddaje się oczyszczeniu na kolumnie chromatograficznej. W pierwszej zbieranej frakcji uzyskuje się (E,E)-α-farnezen.
Zaletą wynalazku jest to, że jako wzorzec chromatograficzny można użyć bezpośrednio otrzymaną frakcję lotną bez konieczności jej doczyszczania na kolumnie chromatograficznej. Otrzymana frakcja lotna cechuje się interesującymi właściwościami sensorycznymi i bez dalszego oczyszczanie oraz obróbki może znaleźć zastosowanie jako składnik kompozycji zapachowej. Posiada ona zapach jabłkowo-herbaciany. |
Wnioski dla praktyki |
(E,E)-α-farnezen jest seskwiterpenem występującym w śladowych ilościach w: jabłkach, np. w odmianie Jonagold, brzoskwiniach oraz w herbacie Oolong, w której jest jednym z jej aromatycznych składników. (E,E)-α -farnezen posiada właściwości atraktanta dla groźnego składnika jabłoni i grusz - owocówki jabłkóweczki. Związek ten jest także feromonem dla wielu owadów, np. dla: mrówek. Obecnie (E,E)-α-farnezen nie jest dostępny komercyjnie.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie