Sposób otrzymywania czystej frakcji fosfolipidów z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania czystej frakcji fosfolipidów z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego |
Autorzy |
dr inż. Witold Gładkowski, dr inż. Anna Chojnacka, mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
jajo, precypitacja, noz, fosfolipidy |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania czystej frakcji fosfolipidów z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego. Istota wynalazku polega na tym, że aceton schłodzony do temperatury od 248 K do 253 K, stosuje się w procesie precypitacji i przemywania osadu fosfolipidów, uzyskanego po ekstrakcji alkoholem. Precypitację i, co najmniej dwukrotne, przemywanie otrzymanego osadu wykonuje się w łaźni lodowej o temperaturze od 270 do 273 K, po czym każdorazowo roztwór acetonowo-heksanowy, znad osadu usuwa się przez dekantację. Korzystnie jest, gdy proces przemywania osadu fosfolipidów wykonuje się pięciokrotnie. Korzystnie również jest, gdy przed etapem ekstrakcji fosfolipidów, żółtko poddaje się liofilizacji a do ekstrakcji fosfolipidów stosuje się metanol albo etanol.
Główną zaletą wynalazku jest otrzymanie, ze świeżego lub liofilizowanego żółtka, frakcji składającej się jedynie z fosfolipidów (78,7 % fostatydylocholiny
i 21,3% fosfatydyloetanoloaminy), pozbawionej cholesterolu i triacylogliceroli.
Zaletą jest także duża wydajność uzyskanej frakcji fosfolipidowej (85-90%) a także wyeliminowanie czasochłonnego etapu oczyszczania fosfolipidów metodami chromatografii kolumnowej.
|
Wnioski dla praktyki |
Produkt uzyskany sposobem, według wynalazku, może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie