BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania mieszaniny lipidów z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania mieszaniny lipidów z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego
Autorzy prof. dr hab. inż. Wiesław Kopeć, mgr inż. Michał Korzycki
Rok zakończenia 2010
Słowa kluczowe jajo, fosfolipidy, ekstrakcja, noz, lipidy
Wyniki badań Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania mieszaniny lipidów z żółtka jaja, wzbogaconej w fosfolipidy, którą uzyskuje się w wyniku ekstrakcji alkoholowej i oczyszczanej acetonem. Istota wynalazku polega na tym, że przed procesem ekstrakcji obniża się pH żółtka do wartości 4,0 – 6.0, za pomocą roztworów kwasów organicznych lub nieorganicznych. Korzystnie jest gdy pH żółtka reguluje się kwasem cytrynowym a w procesie oczyszczania stosuje się, aceton schłodzony do temperatury od 248 K do 253 K, Zastosowanie kwasów nieorganicznych lub organicznych, korzystnie kwasu cytrynowego, do obniżenia pH żółtka umożliwia poprawę wydajności i czystości uzyskanych preparatów fosfolipidowych.
Wnioski dla praktyki Fosfolipidy, z biologicznego punktu widzenia, posiadają szereg istotnych właściwości funkcjonalnych (zdolność emulgowania). Mogą one znaleźć szerokie zastosowanie przemyśle spożywczym, farmaceutycznym lub kosmetycznym
Obszary zastosowań wyników badań chemia, farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 6244 w tym dzisiaj: 29 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.3 sek