Sposób otrzymywania mieszaniny lipidów z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania mieszaniny lipidów z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Wiesław Kopeć, mgr inż. Michał Korzycki |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
jajo, fosfolipidy, ekstrakcja, noz, lipidy |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania mieszaniny lipidów z żółtka jaja, wzbogaconej w fosfolipidy, którą uzyskuje się w wyniku ekstrakcji alkoholowej i oczyszczanej acetonem.
Istota wynalazku polega na tym, że przed procesem ekstrakcji obniża się pH żółtka do wartości 4,0 – 6.0, za pomocą roztworów kwasów organicznych lub nieorganicznych.
Korzystnie jest gdy pH żółtka reguluje się kwasem cytrynowym a w procesie oczyszczania stosuje się, aceton schłodzony do temperatury od 248 K do 253 K,
Zastosowanie kwasów nieorganicznych lub organicznych, korzystnie kwasu cytrynowego, do obniżenia pH żółtka umożliwia poprawę wydajności i czystości uzyskanych preparatów fosfolipidowych.
|
Wnioski dla praktyki |
Fosfolipidy, z biologicznego punktu widzenia, posiadają szereg istotnych właściwości funkcjonalnych (zdolność emulgowania).
Mogą one znaleźć szerokie zastosowanie przemyśle spożywczym, farmaceutycznym lub kosmetycznym
|
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie