Sposób otrzymywania R-(+)-octanu 3,5,5-trimetylocykloheks-2-en-1-ylu drogą biotransformacji
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania R-(+)-octanu 3,5,5-trimetylocykloheks-2-en-1-ylu drogą biotransformacji |
Autorzy |
dr inż. Antoni Szumny, dr inż. Katarzyna Wińska, dr inż. Wanda Mączka |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
biotransformacja, związek, zapachowy, nuta, noz, jagodowa |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania R-(+)-octanu 3,5,5-trimetylocykloheks-2-en-1-ylu (R-(+)-octanu izoforylu) drogą biotransformacji.
Istota wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest (+/-)-octan izoforylu poddaje się hydrolizie masą uzyskaną z jabłka.
Korzystnie jest, gdy substrat dodaje się do masy roślinnej, która jest zawieszona w buforze fosforanowym o pH w granicach 6,5 – 8,0.
Korzystnie też jest, gdy do 50 ml buforu fosforanowego zawierającego 0,5 – 1,0 g masy roślinnej, w przeliczeniu na suchą masę, dodaje się 20 – 40 mg substratu rozpuszczonego w 0,5 ml acetonu.
Zaletą sposobu według wynalazku jest to, że proces biotransformacji prowadzi się tylko 1 godzinę
|
Wnioski dla praktyki |
Związek ten, ze względu na intensywny zapach owocowy z nutą jagodową, może znaleźć zastosowanie, jako składnik kompozycji zapachowych w przemyśle perfumeryjnym i spożywczym |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie