Nowy ester kwasu 1,2-diacylofosfatydowego z betuliną i sposób jego otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy ester kwasu 1,2-diacylofosfatydowego z betuliną i sposób jego otrzymywania |
Autorzy |
mgr inż. Barbara Tubek, mgr inż. Damian Smuga, dr Małgorzata Smuga, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
noz, betulina |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest nowy ester kwasu 1,2-diacylofosfatydowego z betuliną. Istotą wynalazku jest także sposób otrzymywania tego związku, który polega na tym, że kwas 1,2-di-O-acylo-sn-glicero-3-fosfatydowego poddaje się estryfikacji z betuliną z udziałem chlorku mezytylenosulfonowego, jako czynnika sprzęga-jącego, i 4-dimetyloaminopirydyny (DMAP), w środowisku pirydyny.
Korzystnie jest, gdy kwas 1,2-di-O-acylo-sn-glicero-3-fosfatydowy otrzymuje się z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego.
Otrzymany związek charakteryzuje się zwiększoną polarnością w stosunku do betuliny, ponieważ fragment cząsteczki pochodzący od kwasu fosfatydowego, nadaje duże powinowactwo do błon fosfolipidowych komórek zwierzęcych, co powinno ułatwić transport tej cząsteczki przez błony komórkowe.
Otrzymana pochodna może stanowić efektywny nośnik aktywnej biologicznie betuliny.
Nowy związek, jest także donorem aktywnego biologicznie kwasu fosfatydowego, otrzymanego z fosfatydylocholiny |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie