Sposób wzbogacania lecytyny, zwłaszcza z żółtek jaj kurzych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wzbogacania lecytyny, zwłaszcza z żółtek jaj kurzych |
Autorzy |
dr inż. Anna Chojnacka, dr inż. Witold Gładkowski, mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
jajo, kwas, linolowy, lipaza, noz, lecytyna |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób wzbogacania lecytyny, uzyskanej zwłaszcza z żółtek jaj kurzych. Istota wynalazku polega na tym, że do cząsteczek lecytyny wbudowuje się kwas linolowy a jako biokatalizator stosuje się lipazę z Thermomyces lanuginosa albo z Rhizomucor miehei.
Korzystnie jest, gdy kwas linolowy pochodzi z oleju roślinnego, bogatego w ten kwas i jest nim olej słonecznikowy albo olej krokoszowy.
Korzystnie również jest, gdy stosunek molowy oleju do lecytyny wynosi, co najmniej 2:1.
Lecytyna wzbogacona w kwas linolowy może znaleźć zastosowanie jako suplement diety lub farmaceutyk, dostarczający ten niezbędny kwas do organizmu człowieka.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku katalizowanej lipazą transestryfikacji lecytyny, pochodzącej z żółtek jaj kurzych, olejem roślinnym bogatym w kwas linolowy, otrzymuje się lecytynę o zwiększonej zawartości kwasu linolowego. Uzyskany w ten sposób produkt po uprzednim oddzieleniu enzymu na drodze filtracji, wydziela się z mieszaniny reakcyjnej metodą chromatografii kolumnowej.
Zaletą wynalazku jest to, że wzbogacanie w kwas linolowy odbywa się w jednoetapowym procesie.
Zaletą wynalazku jest również uzyskanie lecytyny zawierającej od 45% do 67% kwasu linolowego.
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie