BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wzbogacania lecytyny, zwłaszcza z żółtek jaj kurzych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wzbogacania lecytyny, zwłaszcza z żółtek jaj kurzych
Autorzy dr inż. Anna Chojnacka, dr inż. Witold Gładkowski, mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia 2010
Słowa kluczowe jajo, kwas, linolowy, lipaza, noz, lecytyna
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób wzbogacania lecytyny, uzyskanej zwłaszcza z żółtek jaj kurzych. Istota wynalazku polega na tym, że do cząsteczek lecytyny wbudowuje się kwas linolowy a jako biokatalizator stosuje się lipazę z Thermomyces lanuginosa albo z Rhizomucor miehei. Korzystnie jest, gdy kwas linolowy pochodzi z oleju roślinnego, bogatego w ten kwas i jest nim olej słonecznikowy albo olej krokoszowy. Korzystnie również jest, gdy stosunek molowy oleju do lecytyny wynosi, co najmniej 2:1. Lecytyna wzbogacona w kwas linolowy może znaleźć zastosowanie jako suplement diety lub farmaceutyk, dostarczający ten niezbędny kwas do organizmu człowieka. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku katalizowanej lipazą transestryfikacji lecytyny, pochodzącej z żółtek jaj kurzych, olejem roślinnym bogatym w kwas linolowy, otrzymuje się lecytynę o zwiększonej zawartości kwasu linolowego. Uzyskany w ten sposób produkt po uprzednim oddzieleniu enzymu na drodze filtracji, wydziela się z mieszaniny reakcyjnej metodą chromatografii kolumnowej. Zaletą wynalazku jest to, że wzbogacanie w kwas linolowy odbywa się w jednoetapowym procesie. Zaletą wynalazku jest również uzyskanie lecytyny zawierającej od 45% do 67% kwasu linolowego.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym
Obszary zastosowań wyników badań chemia, farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5493 w tym dzisiaj: 17 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.767 sek