BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wzbogacania lecytyny w kwas α-linolenowy

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wzbogacania lecytyny w kwas α-linolenowy
Autorzy dr inż. Anna Chojnacka, dr inż. Witold Gładkowski, mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia 2010
Słowa kluczowe kwas, lecytyna, noz, linolenowy
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób wzbogacania lecytyny w kwas α-linolenowy. Istota wynalazku polega na tym, że do wzbogacania cząsteczek lecytyny w kwas α-linolenowy, stosuje się olej roślinny. Korzystnie jest gdy olej roślinny jest bogaty w kwas α-linolenowy a stosunek molowy oleju do lecytyny wynosi co najmniej 2:1 Korzystnie także jest, gdy olejem roślinnym jest olej lniany. Postępując, zgodnie z wynalazkiem, w wyniku katalizowanej lipazą transestryfikacji lecytyny wysokolinolenowym olejem roślinnym, otrzymuje się lecytynę o dużej zawartości kwasu α-linolenowego. Uzyskany w ten sposób produkt, po uprzednim oddzieleniu enzymu na drodze filtracji, wydziela się z mieszaniny reakcyjnej metodą chromatografii kolumnowej. Podstawową zaletą wynalazku jest to, że wprowadzenie kwasu α-lino-lenowego do cząsteczki lecytyny odbywa się w jednoetapowym procesie.. Zaletą wynalazku jest również to, że uzyskuje się lecytynę zawierającą do 25% kwasu α-linolenowego
Wnioski dla praktyki Produkt, według wynalazku, może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5801 w tym dzisiaj: 82 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.44 sek