Sposób wzbogacania lecytyny w kwas α-linolenowy
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wzbogacania lecytyny w kwas α-linolenowy |
Autorzy |
dr inż. Anna Chojnacka, dr inż. Witold Gładkowski, mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
kwas, lecytyna, noz, linolenowy |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób wzbogacania lecytyny w kwas α-linolenowy. Istota wynalazku polega na tym, że do wzbogacania cząsteczek lecytyny w kwas α-linolenowy, stosuje się olej roślinny. Korzystnie jest gdy olej roślinny jest bogaty w kwas α-linolenowy a stosunek molowy oleju do lecytyny wynosi co najmniej 2:1
Korzystnie także jest, gdy olejem roślinnym jest olej lniany. Postępując, zgodnie z wynalazkiem, w wyniku katalizowanej lipazą transestryfikacji lecytyny wysokolinolenowym olejem roślinnym, otrzymuje się lecytynę o dużej zawartości kwasu α-linolenowego. Uzyskany w ten sposób produkt, po uprzednim oddzieleniu enzymu na drodze filtracji, wydziela się z mieszaniny reakcyjnej metodą chromatografii kolumnowej.
Podstawową zaletą wynalazku jest to, że wprowadzenie kwasu α-lino-lenowego do cząsteczki lecytyny odbywa się w jednoetapowym procesie..
Zaletą wynalazku jest również to, że uzyskuje się lecytynę zawierającą do 25% kwasu α-linolenowego
|
Wnioski dla praktyki |
Produkt, według wynalazku, może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie