Nowy (±)-6-propionoksyflawanon i sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy (±)-6-propionoksyflawanon i sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
dr inż. Tomasz Janeczko, prof. dr hab. inż. Jadwiga Dmochowska-Gładysz, dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow, dr Agata Białońska |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
glutation, białka, noz, propionoksyflawanon |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest nowy (±)-6-propionoksyflawanon i sposób jego wytwarzania. Sposób wytwarzania nowego (±)-6-propionoksyflawanonu polega na tym, że (±)-6-hydroksyflawanon poddaje się estryfikacji,
w pozycji 6-OH, za pomocą chlorku propionylu, w obecności pirydyny. Korzystne jest, gdy reakcję estryfikacji prowadzi w tetrahydrofuranie (THF), przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 291-298 K. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania chlorku propionylu w obecności pirydyny, następuje reakcja estryfikacji pozycji 6-OH (±)-6-hy-droksyflawanonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z mieszaniny po-reakcyjnej, znanym sposobem, przez ekstrakcję octanem etylu
|
Wnioski dla praktyki |
Związek ten hamuje aktywność transportera wielolekowego przy niewielkich stężeniach, zatem można go uznać za substancję o potencjalnej przydatności, jako modulatora oporności wielolekowej, związanej z nadekspresją białka MRP1. Związek może inhibować transport leków przez MRP1 dzięki bezpośredniemu oddziaływaniu z białkiem lub poprzez modulację stężenia komórkowego glutationu. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie