BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Nowy cis (–)-2-hydroksy-4,6,6-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób jego otrzymywania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Nowy cis (–)-2-hydroksy-4,6,6-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób jego otrzymywania
Autorzy dr Małgorzata Garbarczyk
Rok zakończenia 2010
Słowa kluczowe aktywność, noz, deterentna
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest nowy cis (–)-2-hydroksy-4,6,6-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób jego otrzymywania.Sposób, według wynalazku, polega na tym, że 2-bromo-4,6,6-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on poddaje się hydrolitycznej dehalogenacji za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Fusarium avenaceum. Korzystne jest, gdy proces prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 291 - 303 K. W otrzymanym produkcie, o konformacji krzesłowej, grupa hydroksylowa przy C-2 znajduje się w położeniu cis, względem pierścienia laktonowego. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzyma-tycznego zawartego w komórkach grzyba Fusarium avenaceum, z 2-bromo-4,6,6-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-onu otrzymuje się hydroksylakton. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mi-kroorganizmu, znanym sposobem, przez ekstrakcję chlorkiem metylenu. Zasadniczą zaletą, metody wytwarzania wspomnianego hydroksylaktonu jest to, że otrzymuje się go w łagodnych warunkach, jako jedyny produkt mikro-biologicznej hydrolitycznej dehalogenacji 2-bromo-4,6,6-trimetylo-9-oksabicy-klo[4.3.0]nonan-8-onu, z 75%-ową wydajnością i z nadmiarem enancjomerycznym (ee) wynoszącym 81%.
Wnioski dla praktyki Związek ten ma potencjalną aktywność deterentną wobec owadów będą-cych szkodnikami roślin i surowców żywnościowych.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, rolnictwo i leśnictwo
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5562 w tym dzisiaj: 41 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.273 sek