Nowy 3-ß-(1,2-diacylo-sn-glicero-3-fosfo)-7α-hydroksy-androst-5-en-17-on i sposób jego otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy 3-ß-(1,2-diacylo-sn-glicero-3-fosfo)-7α-hydroksy-androst-5-en-17-on i sposób jego otrzymywania |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Damian Smuga, dr Małgorzata Smuga, dr Anna Panek, dr Alina Świzdor |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
noz, nutraceutyk |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest nowy 3-ß-(1,2-diacylo-sn-glicero-3-fosfo)-7α-hydroksyandrost-5-en-17-on i sposób jego otrzymywania. Sposób polega na tym, że z żółtka jaja izoluje się fosfatydylocholinę, którą następnie poddaje się enzymatycznej hydrolizie z udziałem fosfolipazy D. Otrzymany kwas 1,2-diacylo-sn-glicero-3-fosfatydowy albo sól monopirydyniową tego kwasu poddaje się estryfikacji z 7α-hydroksy-dehydroepiandrosteronem z udziałem odczynnika sprzęgającego w bezwodnej pirydynie.
Korzystniej jest, gdy odczynnikiem sprzęgającym jest N,N'-dicyklo-heksylokarbodiimid.
|
Wnioski dla praktyki |
Związek ten może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym jako potencjalny nutraceutyk. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie