BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Nowy 3β,11α-dihydroksy-17a-oxa-D-homo-androst-5-en-17-on oraz sposób jego wytwarzania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Nowy 3β,11α-dihydroksy-17a-oxa-D-homo-androst-5-en-17-on oraz sposób jego wytwarzania
Autorzy dr Alina Świzdor, dr hab. inż. Teresa Kołek, dr Agata Białońska, dr Anna Panek
Rok zakończenia 2010
Słowa kluczowe bassiana, noz, Beauveria
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest nowy 3β,11α-dihydroksy-17a-oxa-D-homo-androst-5-en-17-on oraz sposób jego wytwarzania. Sposób, według wynalazku, polega na tym, że 3β-hydroksy-androst-5-en-17-on (dehydroepiandrosteron, DHEA) przekształca się za pomocą systemu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba strzępkowego z gatunku Beauveria bassiana. Korzystnie jest, gdy stosuje się 12-godzinną indukcję substratową kultury mikroorganizmu. Korzystne też jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym wstrząsaniu reagentów oraz w temperaturze 293-300 K. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba strzępkowego Beauveria bassiana, 3β-hydroksy- -androst-5-en-17-on ulega regioselektywnej hydroksylacji w pozycji 11α- oraz utlenieniu C-17-ketonu do laktonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem przez ekstrakcję chloroformem. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 3β,11α-dihydroksy-17a-oxa-D-homo- -androst-5-en-17-onu, z wydajnością około 30 %, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu, a stosując 12-godzinną indukcję substratową kultury mikroorganizmu osiąga się ponad 50 % wzrost wydajności reakcji (do 63 %).
Wnioski dla praktyki Związek ten, ze względu na swoją potencjalną aktywność biologiczną, może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5782 w tym dzisiaj: 63 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.24 sek