Nowe estry etylowe kwasu (4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego i sposób ich otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowe estry etylowe kwasu (4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego i sposób ich otrzymywania |
Autorzy |
dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
zapachowy, noz, związek |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku są nowe estry etylowe kwasu (4,4-dimetylo-cykloheks-2-en-1-ylo)octowego oraz sposób ich otrzymywania. Sposób, według wynalazku, polega na tym, że znane enancjomerycznie wzbogacone alkohole R-()-6,6-dimetylo-cykloheks-2-en-1-olu albo S-(+)-6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-olu poddaje się przegrupowaniu Claisena z ortooctanem etylu, w obecności katalizatora kwasowego, po czym otrzymuje się optycznie czynny ester etylowy kwasu S-(+)-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego albo optycznie czynny ester etylowy kwasu R-()-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego.
|
Wnioski dla praktyki |
Związki te charakteryzują się wartościowymi zapachami i mogą znaleźć zastosowanie, jako składniki kompozycji zapachowych w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie