Nowe 2-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanole i sposób ich otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowe 2-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanole i sposób ich otrzymywania |
Autorzy |
dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. inż. Czesław w, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
zapachowy, noz, związek |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku są nowe 2-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)-etanole i sposób ich otrzymywania. Sposób otrzymania nowych alkoholi polega na tym, że znane enancjomerycznie wzbogacone alkohole: S-(+)-6,6-
-dimetylocykloheks-2-en-1-ol albo R-(–)-6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ol albo racemiczny 6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się przegrupowaniu Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymane w tej reakcji optycznie czynny ester etylowy kwasu S-(+)-(4,4-dimetylocykloheks-2-
-en-1-ylo)octowego albo ester etylowy kwasu R-(–)-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-
-1-ylo)octowego albo racemiczny ester etylowy kwasu (4,4-dimetylocykloheks-2-
-en-1-ylo)octowego redukuje się glinowodorkiem litu w bezwodnym eterze uzy-skując S-(+)-2-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol oraz R-(–)-2-(4,4-
-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol oraz 2-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-
-ylo)etanol.
|
Wnioski dla praktyki |
Związki te charakteryzują się wartościowymi zapachami i mogą znaleźć zastosowanie, jako składniki kompozycji zapachowych, w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie