BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Nowy ester etylowy kwasu (6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego i sposób jego otrzymywania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Nowy ester etylowy kwasu (6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego i sposób jego otrzymywania
Autorzy dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia 2010
Słowa kluczowe zapachowy, noz, związek
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest nowy ester etylowy kwasu (6,6-dimetylo-cykloheks-2-en-1-ylo)octowego i sposób jego otrzymywania. Sposób otrzymania nowego estru polega na tym, że znany alkohol poddaje się przegrupowaniu Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymany w tej reakcji ester etylowy kwasu (6,6-dimetylocykloheks-2- -en-1-ylo)octowego charakteryzuje się zapachem średnio intensywnym, z nutą wydrylowanej wiśni (bez pestki).
Wnioski dla praktyki Związek ten charakteryzuje się wartościowym zapachem i może znaleźć zastosowanie, jako składnik kompozycji zapachowych, w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5560 w tym dzisiaj: 39 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.694 sek