Nowy 2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol i sposób jego otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy 2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol i sposób jego otrzymywania |
Autorzy |
dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
zapachowy, noz, związek |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest nowy 2-(6,6-dimetylocyklo-heks-2-en-1-
-ylo)etanol i sposób jego otrzymywania. Sposób otrzymania nowego nienasyconego alkoholu polega na tym, że znany alkohol 4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się przegrupowaniu Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymany w tej reakcji ester etylowy kwasu (6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego redukuje się z LiAlH4 uzyskując 2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol.
Otrzymany w tej reakcji nowy 2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol charakteryzuje się słabo intensywnym zapachem, terpentynowo-kamforowym.
|
Wnioski dla praktyki |
Związek ten może znaleźć zastosowanie jako składnik kompozycji zapachowych w przemyśle perfumeryjnym lub spożywczym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie