BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Nowy 2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol i sposób jego otrzymywania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Nowy 2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol i sposób jego otrzymywania
Autorzy dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia 2010
Słowa kluczowe zapachowy, noz, związek
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest nowy 2-(6,6-dimetylocyklo-heks-2-en-1- -ylo)etanol i sposób jego otrzymywania. Sposób otrzymania nowego nienasyconego alkoholu polega na tym, że znany alkohol 4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się przegrupowaniu Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymany w tej reakcji ester etylowy kwasu (6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego redukuje się z LiAlH4 uzyskując 2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol. Otrzymany w tej reakcji nowy 2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol charakteryzuje się słabo intensywnym zapachem, terpentynowo-kamforowym.
Wnioski dla praktyki Związek ten może znaleźć zastosowanie jako składnik kompozycji zapachowych w przemyśle perfumeryjnym lub spożywczym.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5644 w tym dzisiaj: 28 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.288 sek