Nowy octan (±)-2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu i sposób jego otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy octan (±)-2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu i sposób jego otrzymywania |
Autorzy |
dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
zapachowy, noz, związek |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest nowy octan (±)-2-(6,6-dimetylocykloheks-2-
-en-1-ylo)etylu, przedstawiony na rysunku i sposób jego otrzymywania.Sposób otrzymania nowego octanu polega na tym, że znany alkohol
(±)-4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się przegrupowaniu Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego, uzyskując ester etylowy kwasu (±)-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego, który redukuje się z LiAlH4 do (±)-2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanolu. W reakcji alkoholu z chlorkiem acetylu w obecności pirydyny i suchego eteru dietylowego otrzymuje się octan (±)-2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu o średnio intensywnym, interesującym owocowym zapachu z nutą owoców leśnej jagody.
|
Wnioski dla praktyki |
Związek ten może znaleźć zastosowanie jako składnik kompozycji zapachowych w przemyśle perfumeryjnym lub spożywczym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie