Nowe aldehydy (4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowe i sposób ich otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowe aldehydy (4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowe i sposób ich otrzymywania |
Autorzy |
dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
zapachowy, noz, związek |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku są nowe aldehydy (4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowe i sposób ich otrzymywania. Sposób otrzymania nowych alkoholi polega na tym, że znane enancjomerycznie wzbogacone alkohole: R-(–)-6,6-
-dimetylocykloheks-2-en-1-ol albo S-(+)-6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się przegrupowaniu Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymane w tej reakcji optycznie czynne: ester etylowy kwasu S-(+)-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego albo ester etylowy kwasu R-()-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego redukuje się glinowodorkiem litu w bezwodnym eterze uzyskując S-(+)-2-(4,4-
-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol oraz R-(–)-2-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-
-1-ylo)etanol. Otrzymane alkohole utlenia się kompleksem CrO3.Py w chlorku metylenu otrzymując odpowiednio aldehyd S-(+)-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-
ylo)octowy albo aldehyd R-(–)-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy.
|
Wnioski dla praktyki |
Związki te charakteryzują się wartościowymi zapachami i mogą znaleźć zastosowanie jako składniki kompozycji zapachowych, w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie