Nowy ester etylowy kwasu S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego i sposób jego otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy ester etylowy kwasu S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego i sposób jego otrzymywania |
Autorzy |
dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
związki, noz, zapachowe |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku nowy ester etylowy kwasu S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego i sposób jego otrzymywania. Polega on na tym, że znany S-(−)-5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się reakcji przegrupowania Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego otrzymując optycznie czynny ester etylowy kwasu S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-
-ylo)octowego o interesujących właściwościach zapachowych.
|
Wnioski dla praktyki |
Związek ten może znaleźć zastosowanie jako składnik kompozycji zapachowych w przemyśle perfumeryjnym lub spożywczym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie