Nowy aldehyd S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy i sposób jego otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy aldehyd S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy i sposób jego otrzymywania |
Autorzy |
dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
związki, noz, zapachowe |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest nowy aldehyd S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy i sposób jego otrzymywania. Sposób otrzymania nowego aldehydu, polega na tym, że znany S-(−)-5,5-
-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się reakcji przegrupowania Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymany w tej reakcji ester etylowy kwasu S-(+)-(5,5-
-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego redukuje się z LiAlH4 uzyskując
S-(+)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol.
Otrzymany alkohol utlenia się kompleksem CrO3.Py w chlorku metylenu otrzymując aldehyd S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy.
|
Wnioski dla praktyki |
Związek ten charakteryzuje się wartościowym zapachem i może znaleźć zastosowanie, jako składnik kompozycji zapachowych w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie