Nowy aldehyd R-(−)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy i sposób jego otrzymywania.
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy aldehyd R-(−)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy i sposób jego otrzymywania. |
Autorzy |
dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
związki, noz, zapachowe |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest nowy aldehyd R-(−)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy i sposób jego otrzymywania. Sposób otrzymania nowego aldehydu polega na tym, że znany R-(−)-2-
-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol utlenia się kompleksem CrO3.Py w chlorku metylenu, otrzymując aldehyd R-(–)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy.
|
Wnioski dla praktyki |
Związek ten charakteryzuje się wartościowym zapachem i może znaleźć zastosowanie, jako składnik kompozycji zapachowych, w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie