Nowe octany 2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu i sposób ich otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowe octany 2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu i sposób ich otrzymywania |
Autorzy |
dr inż. Katarzyna Wińska, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, prof. dr hab. Józef Kula |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
związki, noz, zapachowe |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku są nowe octany 2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu oraz sposób ich otrzymywania. Sposób, otrzymania nowych octanów polega na tym, że znany racemiczny (±)-5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ol albo znany S-(−)-5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się reakcji przegrupowania Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymany w tej reakcji ester etylowy kwasu (±)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego albo ester etylowy kwasu S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego redukuje się z LiAlH4 uzyskując (±)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol z którego w reakcji z chlorkiem acetylu w obecności pirydyny i suchego eteru dietylowego otrzymuje się octan (±)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu albo S-(+)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol, z którego w takiej samej reakcji otrzymuje się octan S-(+)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu. |
Wnioski dla praktyki |
Związki te charakteryzują się wartościowymi zapachami i mogą znaleźć zastosowanie, jako składniki kompozycji zapachowych, w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie