Sposób wytwarzania 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu |
Autorzy |
dr hab. inż. Teresa Kołek, dr Alina Świzdor, mgr inż. Natalia Milecka, dr Anna Panek |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
isabellina, Mortierella, noz, AM21 |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania 3α-dihydroksy-5α-androst-17-onu (α-hydroksy-EpiA). Istota wynalazku polega na tym, że epiandrosteron (EpiA), przekształca się do 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu (7α-hydroksy-EpiA) za pomocą kultury szczepu Mortierella isabellina AM212.
Korzystne jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym wstrząsaniu reagentów, w temperaturze 293-300 K.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba Mortierella isabellina AM212
3β-hydroksy-5α-androst-17-on przekształcany jest do 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem przez ekstrakcję chloroformem.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie związku z wydajnością 73%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu.
|
Wnioski dla praktyki |
Związek ten może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie