BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu
Autorzy dr hab. inż. Teresa Kołek, dr Alina Świzdor, mgr inż. Natalia Milecka, dr Anna Panek
Rok zakończenia 2010
Słowa kluczowe isabellina, Mortierella, noz, AM21
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania 3α-dihydroksy-5α-androst-17-onu (α-hydroksy-EpiA). Istota wynalazku polega na tym, że epiandrosteron (EpiA), przekształca się do 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu (7α-hydroksy-EpiA) za pomocą kultury szczepu Mortierella isabellina AM212. Korzystne jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym wstrząsaniu reagentów, w temperaturze 293-300 K. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba Mortierella isabellina AM212 3β-hydroksy-5α-androst-17-on przekształcany jest do 3β,7α-dihydroksy-5α-androst-17-onu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem przez ekstrakcję chloroformem. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie związku z wydajnością 73%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu.
Wnioski dla praktyki Związek ten może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5049 w tym dzisiaj: 12 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.552 sek