Sposób jednoczesnego wytwarzania 3β,7α-dihydroksyandrost-5-en-17-onu i 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób jednoczesnego wytwarzania 3β,7α-dihydroksyandrost-5-en-17-onu i 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu |
Autorzy |
dr hab. inż. Teresa Kołek, dr Alina Świzdor, mgr inż. Natalia Milecka, dr Anna Panek |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
isabellina, Mortierella, noz, AM212 |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób jednoczesnego wytwarzania 3β,7α-dihydroksyandrost-5-en-17-onu i 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu.
Istota wynalazku polega na tym, że 3β-hydroksyandrost-5-en-17-on
(DHEA) przekształca się do 3β,7α-dihydroksyandrost-5-en-17-onu
(7α-hydroksy-DHEA) i 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu za pomocą kultury szczepu Mortierella isabellina AM212.
Korzystne jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy wstrząsaniu reagentów, w temperaturze 293-300 K.
Uzyskaną mieszaninę produktów oddziela się, od wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem przez ekstrakcję chloroformem.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest jednoczesne otrzymanie związków z łączną wydajnością 77,5%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu.
|
Wnioski dla praktyki |
Związki te mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie