BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób skruszania mięsa

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób skruszania mięsa
Autorzy prof. dr hab. inż. Tadeusz Szmańko, mgr inż. Grzegorz Bednarz, mgr inż. Jolanta Górecka
Rok zakończenia 2010
Słowa kluczowe mięso, noz, skruszanie
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób skruszania mięsa o zachowanej budowie tkankowej. Istota wynalazku polega na tym, że z mięśnia wykrawa się, wzdłuż włókien mięśniowych, fragment o kształcie zbliżonym do spłaszczonego, wydłużonego prostopadłościanu i masie będącej wielokrotnością porcji kulinarnej. Następnie fragment ten unieruchamia się, poprzez ściśnięcie go na końcach, prostopadle do największych jego powierzchni i do kierunku ułożenia włókien mięśniowych, w urządzeniu umożliwiającym zarówno jego rozciągnięcie, jak również uniemożliwiającym zmianę jego długości, po czym poddaje się go ogrzewaniu w warunkach stosowanych podczas obróbki cieplnej produktów mięsnych. Korzystnie jest, gdy pomiędzy ściśniętymi końcami fragmentu mięśnia, w miejscach stanowiących granice porcji kulinarnych, ściska się go, prostopadle, do największych jego powierzchni i do kierunku ułożenia włókien mięśniowych, w sposób nieograniczający możliwości jego rozciągania, a także powstrzymywania skurczu termicznego. Zasadniczą korzyścią technologiczną wynikającą z zastosowania wynalazku jest bardzo duża jego skuteczność, przy całkowitym braku ingerencji w skład chemiczny surowca, a także możliwość zastosowania go, w krótkim czasie po uboju. Gwarantuje to wysoki poziom sanitarny produktu finalnego.
Wnioski dla praktyki Sposób, według wynalazku, może znaleźć zastosowanie np. w przedsiębiorstwach produkujących żywność wygodną.
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5239 w tym dzisiaj: 109 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.243 sek