Nowe diestry betuliny i sposób ich otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowe diestry betuliny i sposób ich otrzymywania |
Autorzy |
mgr inż. Barbara Tubek, mgr inż. Paweł Mituła, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk |
Rok zakończenia |
2010 |
Słowa kluczowe |
diestry, kwas, linolowy, noz, betulina |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku są nowe diestry betuliny oraz sposób ich otrzymywania. Sposób otrzymywania nowych diestrów betuliny polega na tym, że mieszaninę sprzężonych kwasów linolowych poddaje się estryfikacji z betuliną za pomocą czynnika sprzęgającego w obecności 4-dimetylamino-pirydyny w chlorku metylenu.
Korzystnie jest, gdy czynnikiem sprzęgającym jest N,N’-dicykloheksy-lokarbodiimid.
Zaletą sposobu, według wynalazku, jest to, że kwas (9c,11t)-oktadekadienowy i kwas (10t,12c)-oktadekadienowy są głównymi składnikami mieszaniny sprzężonych kwasów linolowych (92,9%).
Nowe diestry betuliny ze sprzężonymi kwasami linolowymi stanowią nośnik dwóch aktywnych biologicznie molekuł: betuliny o właściwościach przeciwzapalnych oraz sprzężonych kwasów linolo-wych o działaniu przeciwnowotworowym. Nowe diestry mogą wywoływać korzystne zmiany w chorych tkankach i wykazywać działanie farmakologiczne.
|
Wnioski dla praktyki |
Otrzymane związki mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, np. w terapii chorób nowotworowych. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie