BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Nowe diestry betuliny i sposób ich otrzymywania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Nowe diestry betuliny i sposób ich otrzymywania
Autorzy mgr inż. Barbara Tubek, mgr inż. Paweł Mituła, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia 2010
Słowa kluczowe diestry, kwas, linolowy, noz, betulina
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku są nowe diestry betuliny oraz sposób ich otrzymywania. Sposób otrzymywania nowych diestrów betuliny polega na tym, że mieszaninę sprzężonych kwasów linolowych poddaje się estryfikacji z betuliną za pomocą czynnika sprzęgającego w obecności 4-dimetylamino-pirydyny w chlorku metylenu. Korzystnie jest, gdy czynnikiem sprzęgającym jest N,N’-dicykloheksy-lokarbodiimid. Zaletą sposobu, według wynalazku, jest to, że kwas (9c,11t)-oktadekadienowy i kwas (10t,12c)-oktadekadienowy są głównymi składnikami mieszaniny sprzężonych kwasów linolowych (92,9%). Nowe diestry betuliny ze sprzężonymi kwasami linolowymi stanowią nośnik dwóch aktywnych biologicznie molekuł: betuliny o właściwościach przeciwzapalnych oraz sprzężonych kwasów linolo-wych o działaniu przeciwnowotworowym. Nowe diestry mogą wywoływać korzystne zmiany w chorych tkankach i wykazywać działanie farmakologiczne.
Wnioski dla praktyki Otrzymane związki mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, np. w terapii chorób nowotworowych.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5768 w tym dzisiaj: 49 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.367 sek