BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób enzymatycznej modyfikacji skrobi estryfikowanej

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób enzymatycznej modyfikacji skrobi estryfikowanej
Autorzy dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk, dr inż. Wioletta Drożdż, dr inż. Hanna Boruczkowska, dr inż. Tomasz Boruczkowski, prof. dr hab. Wacław Leszczyński
Rok zakończenia 2011
Słowa kluczowe tworzywo, emulgator, noz, biodegradowalne
Wyniki badań Wynalazek polega na tym, że do suchej skrobi estryfikowanej dodaje się kwas tłuszczowy, sito molekularne, rozpuszczalnik organiczny oraz lipazę Novozy- me 435. Reakcję transestryfikacji prowadzi się w temperaturze 303-353 K stale mieszając przez 48-240 godz. Nadmiar kwasu tłuszczowego rozpuszcza się w rozpuszczalniku organicznym a produkt oddziela się i suszy.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym jako emulgator oraz jako surowiec do produkcji tworzyw biodegradowalnych.
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4013 w tym dzisiaj: 104 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.975 sek