Sposób enzymatycznej modyfikacji skrobi estryfikowanej
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób enzymatycznej modyfikacji skrobi estryfikowanej |
Autorzy |
dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk, dr inż. Wioletta Drożdż, dr inż. Hanna Boruczkowska, dr inż. Tomasz Boruczkowski, prof. dr hab. Wacław Leszczyński |
Rok zakończenia |
2011 |
Słowa kluczowe |
tworzywo, emulgator, noz, biodegradowalne |
Wyniki badań |
Wynalazek polega na tym, że do suchej skrobi estryfikowanej dodaje się kwas tłuszczowy, sito molekularne, rozpuszczalnik organiczny oraz lipazę Novozy- me 435. Reakcję transestryfikacji prowadzi się w temperaturze 303-353 K stale mieszając przez 48-240 godz. Nadmiar kwasu tłuszczowego rozpuszcza się
w rozpuszczalniku organicznym a produkt oddziela się i suszy.
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym jako emulgator oraz jako surowiec do produkcji tworzyw biodegradowalnych. |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie