Sposób enzymatycznej modyfikacji skrobi estryfikowanej
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
Sposób enzymatycznej modyfikacji skrobi estryfikowanej |
| Autorzy |
dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk, dr inż. Wioletta Drożdż, dr inż. Hanna Boruczkowska, dr inż. Tomasz Boruczkowski, prof. dr hab. Wacław Leszczyński |
| Rok zakończenia |
2011 |
| Słowa kluczowe |
tworzywo, emulgator, noz, biodegradowalne |
| Wyniki badań |
Wynalazek polega na tym, że do suchej skrobi estryfikowanej dodaje się kwas tłuszczowy, sito molekularne, rozpuszczalnik organiczny oraz lipazę Novozy- me 435. Reakcję transestryfikacji prowadzi się w temperaturze 303-353 K stale mieszając przez 48-240 godz. Nadmiar kwasu tłuszczowego rozpuszcza się
w rozpuszczalniku organicznym a produkt oddziela się i suszy.
|
| Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym jako emulgator oraz jako surowiec do produkcji tworzyw biodegradowalnych. |
| Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie