Sposób zwiększania trwałości wędzonek
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób zwiększania trwałości wędzonek |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Tadeusz Szmańko |
Rok zakończenia |
2011 |
Słowa kluczowe |
obróbka, wędzonki, noz, cieplna |
Wyniki badań |
Wynalazek polega na tym, że bezpośrednio po zakończonej obróbce cieplnej wędzonek, w stanie gorącym, przy zachowaniu wysokiego standardu warunków sanitarnych, pakuje się je próżniowo w woreczki foliowe. Następnie intensywnie się je wychładza, po czym przechowuje w stanie głębokiego schłodzenia. |
Wnioski dla praktyki |
Sposób według wynalazku może znaleźć zastosowanie w zakładach mięsnych, w masarniach, w przetwórniach wędlin, w hurtowniach przetworów mięsnych |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie