Produkt żywnościowy z dodatkiem poprawiającym smak
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Produkt żywnościowy z dodatkiem poprawiającym smak |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański, dr inż. Aneta Wojdyło |
Rok zakończenia |
2011 |
Słowa kluczowe |
zwyczajny, len, noz |
Wyniki badań |
Istotą wynalazku jest produkt żywnościowy zawierający naturalny dodatek niwelujący cierpki i gorzki smak w postaci nasion lnu zwyczajnego w ilości od 1 % do 70 %.
Korzystnie jest gdy, produkt jest w postaci płynnej i/lub półpłynnej i /lub stałej, zwłaszcza w postaci soku i/lub przecieru lub jako sucha mieszanka rozdrobnionych owoców.
Korzystnie także jest gdy surowcem roślinnym są owoce aronii i lub żurawiny i/lub pigwy i/lub granatowca zwyczajnego i/lub grejpfruta albo zioła i/lub zielona herbata.
Nasiona lnu mogą przed rozdrobnieniem zostać zgniecione w celu odtłuszczenia.
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym, jako produkt sporządzony na bazie surowców roślinnych, charakteryzujący się łagodnym i akceptowalnym smakiem. Otrzymany produkt może zostać wykorzystany i polecany jako żywność funkcjonalna o wysokiej aktywności biologicznej, np.: w profilaktyce zdrowotnej w leczeniu otyłości, cukrzycy, miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie