BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Produkt żywnościowy z dodatkiem poprawiającym smak

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Produkt żywnościowy z dodatkiem poprawiającym smak
Autorzy prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański, dr inż. Aneta Wojdyło
Rok zakończenia 2011
Słowa kluczowe zwyczajny, len, noz
Wyniki badań Istotą wynalazku jest produkt żywnościowy zawierający naturalny dodatek niwelujący cierpki i gorzki smak w postaci nasion lnu zwyczajnego w ilości od 1 % do 70 %. Korzystnie jest gdy, produkt jest w postaci płynnej i/lub półpłynnej i /lub stałej, zwłaszcza w postaci soku i/lub przecieru lub jako sucha mieszanka rozdrobnionych owoców. Korzystnie także jest gdy surowcem roślinnym są owoce aronii i lub żurawiny i/lub pigwy i/lub granatowca zwyczajnego i/lub grejpfruta albo zioła i/lub zielona herbata. Nasiona lnu mogą przed rozdrobnieniem zostać zgniecione w celu odtłuszczenia.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym, jako produkt sporządzony na bazie surowców roślinnych, charakteryzujący się łagodnym i akceptowalnym smakiem. Otrzymany produkt może zostać wykorzystany i polecany jako żywność funkcjonalna o wysokiej aktywności biologicznej, np.: w profilaktyce zdrowotnej w leczeniu otyłości, cukrzycy, miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych.
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 6012 w tym dzisiaj: 28 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.278 sek