Sposób izolacji bakterii Legionella sp.
Nazwa wydziału |
Wydział Medycyny Weterynaryjnej |
Tytuł pracy |
Sposób izolacji bakterii Legionella sp. |
Autorzy |
dr hab. Adam Malicki, Jolanta Żródłowska-Danek, Maciej Szpak, Paulina Janik, Grzegorz Sokołowski |
Rok zakończenia |
2011 |
Słowa kluczowe |
mw, izolacja, bakterie |
Wyniki badań |
Wynalazek polega na tym, że do badanych próbek dodaje się monostearynian polioxyetylenosorbitolu (MPS) i/lub kwas askorbinowy, zmieniające adhezję i/lub po-tencjał oksydoredukcyjny bakterii Legionella sp., po czym próbkę miesza się, do uzyskania jednolitego stężenia, i określa liczbę bakterii znanymi metodami. |
Wnioski dla praktyki |
Sposób, według wynalazku, może znaleźć zastosowanie w laboratoriach mikrobiologicznych do określania obecności bakterii, głównie w wodzie, w artykułach spożywczych, w ściekach lub w wymazach środowiskowych.
Metoda ta może być także stosowana do wykrywania bakterii Legionella sp. zwłaszcza w zakładach przemysłu spożywczego oraz w miejscach, gdzie obecność tych drobnoustrojów może powodować znaczne zagrożenie zdrowotne dla przebywających tam osób
|
Obszary zastosowań wyników badań |
weterynaria, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie