Sposób bioutylizacji pierza drobiowego, zwłaszcza kurzego
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób bioutylizacji pierza drobiowego, zwłaszcza kurzego |
Autorzy |
dr hab. Anna Rodziewicz, dr inż. Wojciech Łaba, Justyna Sobolczyk |
Rok zakończenia |
2011 |
Słowa kluczowe |
noz, bioutylizacja, pierze |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób bioutylizacji pierza drobiowego, zwłaszcza kurzego, polegający na tym, że pierze o wilgotności 20-30% miesza się z dodatkami roślinnymi i pyłem węgla brunatnego o podobnej wilgotności jak pierze, w proporcji 0,8-1,2:1. Całość okresowo miesza się i napowietrza. Szczepionkę bakteryjną stosuje się w ilości 1012–1014 jtk na 100 kg masy pierza z dodatkami. Szczepionkę wprowadza się jednokrotnie a po zakończeniu fazy termicznej, do masy kompostowej wprowadza się szczepionkę grzybów strzępkowych Trichoderma sp. o uzdolnieniach keratynolitycznych i lignocelulolitycznych w ilości 108-1011 jtk na 100 kg masy kompostowej. Całość okresowo miesza się , zaś wilgotność masy kompostowej utrzymuje się na poziomie 40-60%. Proces utylizacji prowadzi się do momentu wizualnego zaniku struktury pierza a odczyn masy kompostowej wynosi pH 6,5-7,5. |
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie jako metoda utylizacji pierza odpadowego, stosowana przy ubojniach drobiu i w kompostowniach.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
|
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie