BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób bioutylizacji pierza drobiowego, zwłaszcza kurzego

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób bioutylizacji pierza drobiowego, zwłaszcza kurzego
Autorzy dr hab. Anna Rodziewicz, dr inż. Wojciech Łaba, Justyna Sobolczyk
Rok zakończenia 2011
Słowa kluczowe noz, bioutylizacja, pierze
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób bioutylizacji pierza drobiowego, zwłaszcza kurzego, polegający na tym, że pierze o wilgotności 20-30% miesza się z dodatkami roślinnymi i pyłem węgla brunatnego o podobnej wilgotności jak pierze, w proporcji 0,8-1,2:1. Całość okresowo miesza się i napowietrza. Szczepionkę bakteryjną stosuje się w ilości 1012–1014 jtk na 100 kg masy pierza z dodatkami. Szczepionkę wprowadza się jednokrotnie a po zakończeniu fazy termicznej, do masy kompostowej wprowadza się szczepionkę grzybów strzępkowych Trichoderma sp. o uzdolnieniach keratynolitycznych i lignocelulolitycznych w ilości 108-1011 jtk na 100 kg masy kompostowej. Całość okresowo miesza się , zaś wilgotność masy kompostowej utrzymuje się na poziomie 40-60%. Proces utylizacji prowadzi się do momentu wizualnego zaniku struktury pierza a odczyn masy kompostowej wynosi pH 6,5-7,5.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie jako metoda utylizacji pierza odpadowego, stosowana przy ubojniach drobiu i w kompostowniach.
Obszary zastosowań wyników badań
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5757 w tym dzisiaj: 38 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.123 sek