Koloidalna barwna dyspersja zawierająca karboksyhemoglobinę
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Koloidalna barwna dyspersja zawierająca karboksyhemoglobinę |
Autorzy |
dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk, Karolina Semeriak |
Rok zakończenia |
2011 |
Słowa kluczowe |
noz, koloidalna, dyspersja |
Wyniki badań |
Wynalazkiem jest koloidalna barwna dyspersja, zawierająca karboksyhemoglobinę w ilości od 0,1 % do 15 % wagowych, acyloglicerole pochodzenia naturalnego w ilości od 0,1 % do 25 % wagowych, ksantan w ilości od 0,05 % do 0,5 % wagowych oraz chlorek lizozymu w ilości od 0,1 % do 1% wagowych przy czym pozostałość stanowi roztwór wodny, który może zawierać: regulatory kwasowości, siły jonowej, antyoksydanty, surfaktanty, konserwanty. |
Wnioski dla praktyki |
Koloidalna barwna dyspersja według wynalazku, może znaleźć zastosowania w przemyśle żywnościowym, zwłaszcza do wytwarzania barwnych powłok oraz kształtowania stabilnej barwy mięsa i przetworów mięsnych |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie