BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Koloidalna barwna dyspersja zawierająca karboksyhemoglobinę

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Koloidalna barwna dyspersja zawierająca karboksyhemoglobinę
Autorzy dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk, Karolina Semeriak
Rok zakończenia 2011
Słowa kluczowe noz, koloidalna, dyspersja
Wyniki badań Wynalazkiem jest koloidalna barwna dyspersja, zawierająca karboksyhemoglobinę w ilości od 0,1 % do 15 % wagowych, acyloglicerole pochodzenia naturalnego w ilości od 0,1 % do 25 % wagowych, ksantan w ilości od 0,05 % do 0,5 % wagowych oraz chlorek lizozymu w ilości od 0,1 % do 1% wagowych przy czym pozostałość stanowi roztwór wodny, który może zawierać: regulatory kwasowości, siły jonowej, antyoksydanty, surfaktanty, konserwanty.
Wnioski dla praktyki Koloidalna barwna dyspersja według wynalazku, może znaleźć zastosowania w przemyśle żywnościowym, zwłaszcza do wytwarzania barwnych powłok oraz kształtowania stabilnej barwy mięsa i przetworów mięsnych
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5883 w tym dzisiaj: 32 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.907 sek