Nowy 2”-(2’’’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[2”,3”:3’,4’]-2’,4-dihydroksy-6’-metoksydihydrochalkon i sposób jego wytwarzania
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
Nowy 2”-(2’’’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[2”,3”:3’,4’]-2’,4-dihydroksy-6’-metoksydihydrochalkon i sposób jego wytwarzania |
| Autorzy |
mgr inż. Tomasz Tronina, dr hab. inż. Ewa Huszcza, dr Agnieszka Bartmańska, Jarosław Popłoński, Anna Madej |
| Rok zakończenia |
2011 |
| Słowa kluczowe |
noz, związek |
| Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania 2”-(2’’’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[2”,3”:3’,4’]-2’,4-dihydroksy-6’-metoksydihydrochalkonu na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunków Fusarium avanaceum, Fusarium oxysporum. Jako substrat stosuje się ksantohumol. |
| Wnioski dla praktyki |
Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. |
| Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie