Sposób wytwarzania 4,2’,4’ -trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania 4,2’,4’ -trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu |
Autorzy |
mgr inż. Tomasz Tronina, dr hab. inż. Ewa Huszcza, dr Agnieszka Bartmańska, Jarosław Popłoński, Anna Madej |
Rok zakończenia |
2011 |
Słowa kluczowe |
noz, związek |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania 4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu na drodze mikro-biologicznego redukcji α,β nienasyconego wiązania, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunków Fusarium tricinctum. Jako substrat stosuje się ksantohumol. |
Wnioski dla praktyki |
Związek jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie