BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania 4,2’,4’ -trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania 4,2’,4’ -trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu
Autorzy mgr inż. Tomasz Tronina, dr hab. inż. Ewa Huszcza, dr Agnieszka Bartmańska, Jarosław Popłoński, Anna Madej
Rok zakończenia 2011
Słowa kluczowe noz, związek
Wyniki badań Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania 4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu na drodze mikro-biologicznego redukcji α,β nienasyconego wiązania, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunków Fusarium tricinctum. Jako substrat stosuje się ksantohumol.
Wnioski dla praktyki Związek jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5786 w tym dzisiaj: 67 aktualnie on-line: 4 stronę utworzono w ciągu: 0.901 sek