BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania białek o właściwościach immunoregulatorowych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania białek o właściwościach immunoregulatorowych
Autorzy prof. dr hab. Antoni Polanowski, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, mgr Agnieszka Sosnowska
Rok zakończenia 2011
Słowa kluczowe noz, immunoregulator
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania preparat z frakcji plazmatycznej żółtka jaja, zwłaszcza kurzego. Polega on an tym, że immunoglobulinę Y, poddaje się dializie wobec buforu fosforanowego, po czym dializat klaruje się i zagęszcza na membranie o przepuszczalności granicznej poniżej 3 kDa a otrzymany retentat poddaje się chromatografii sitowo-molekularnej zbierając grupę niskocząsteczkowych białek oddzielonych od immunoglobuliny Y, zwaną Yolkiną. Alternatywnie dializat poddaje się ultrafiltracji przez membrany o przepuszczalności granicznej poniżej 50 kDa, po czym permeat zagęszcza się ultrafiltrując przez membrany o przepuszczalności granicznej poniżej 3 kDa. Następnie frakcje białek zwolnione z kompleksu z IgY, poddaje się dializie do wody przez błony o przepuszczalności granicznej poniżej 3 kDa w temperaturze w warunkach chłodniczych przez okres co najmniej 24 godzin z kilkukrotną zmianą wody. Alternatywnie frakcje białek odsala się z użyciem modułów ultrafiltracyjnych o przepuszczalności granicznej 1 kDa i poddaje suszeniu, uzyskując preparat o właściwościach immunoregulatorowych.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, do produkcji nutraceutyków i produktów farmakologicznych.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5544 w tym dzisiaj: 23 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.171 sek