Sposób otrzymywania białek o właściwościach immunoregulatorowych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania białek o właściwościach immunoregulatorowych |
Autorzy |
prof. dr hab. Antoni Polanowski, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, mgr Agnieszka Sosnowska |
Rok zakończenia |
2011 |
Słowa kluczowe |
noz, immunoregulator |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania preparat z frakcji plazmatycznej żółtka jaja, zwłaszcza kurzego. Polega on an tym, że immunoglobulinę Y, poddaje się dializie wobec buforu fosforanowego, po czym dializat klaruje się i zagęszcza na membranie o przepuszczalności granicznej poniżej 3 kDa a otrzymany retentat poddaje się chromatografii sitowo-molekularnej zbierając grupę niskocząsteczkowych białek oddzielonych od immunoglobuliny Y, zwaną Yolkiną. Alternatywnie dializat poddaje się ultrafiltracji przez membrany o przepuszczalności granicznej poniżej 50 kDa, po czym permeat zagęszcza się ultrafiltrując przez membrany o przepuszczalności granicznej poniżej 3 kDa. Następnie frakcje białek zwolnione z kompleksu z IgY, poddaje się dializie do wody przez błony o przepuszczalności granicznej poniżej 3 kDa w temperaturze w warunkach chłodniczych przez okres co najmniej 24 godzin z kilkukrotną zmianą wody. Alternatywnie frakcje białek odsala się z użyciem modułów ultrafiltracyjnych o przepuszczalności granicznej 1 kDa i poddaje suszeniu, uzyskując preparat o właściwościach immunoregulatorowych.
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, do produkcji nutraceutyków i produktów farmakologicznych.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie