Sposób otrzymywania koncentratu monomerycznej cystatyny
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania koncentratu monomerycznej cystatyny |
Autorzy |
prof. dr hab. Antoni Polanowski, Katarzyna Juszczyńska, Jakub Gburek, Krzysztof Gołąb, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka |
Rok zakończenia |
2011 |
Słowa kluczowe |
noz, monometryczna, cystatyna |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania koncentratu monomerycznej cystatyny z roztworu wyjściowego, stabilizowanej glicerolem.
Wynalazek polega na tym, że z rozcieńczonego roztworu wyjściowego cystatyny o stężeniu poniżej 50M, usuwa się glicerol wprowadzając do roztworu bufor o pH powyżej 7,0 i sile jonowej poniżej 0,5M, po czym dodaje się stabiliza-tora do uzyskania jego końcowego stężenia od 1 % do 5%.
Podstawową zaletą wynalazku jest to , że otrzymuje się wolny od glicerolu, stabilny preparat cystatyny, o aktywności właściwej powyżej 10 U/mg białka i o stężeniu do 5 mM.
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie