Zacier gorzelniczy i sposób jego otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Zacier gorzelniczy i sposób jego otrzymywania |
Autorzy |
dr inż. Joanna Kawa-Rygielska, dr hab. inż. prof. nadzw. Józef Błażewicz, mgr inż. Witold Pietrzak |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
produkcja, gorzelniczy, zacier, noz, bioetanol |
Wyniki badań |
Zacier gorzelniczy składający się z rozdrobnionych lub uparowanych surowców gorzelniczych, wody, enzymu upłynniającego i scukrzającego skrobię, znamienny tym, że zawiera dodatek biomasy odpadowych drożdży piwowarskich w ilości od 0,5 do 5 % wagowych.
Sposób otrzymywania zacieru gorzelniczego polegający na dodaniu, do wstępnie przygotowanego surowca gorzelniczego, wody oraz enzymów upłynniających i scukrzających skrobię, znamienny tym, że przed dodaniem enzymów upłynniających i scukrzających skrobię dodaję się biomasę odpadowych drożdży piwowarskich, po czym prowadzi się proces zacierania według znanej metody.
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazki te mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle gorzelniczym przy wytwarzaniu etanolu na cele spożywcze i przemyśle paliwowym przy produkcji bioetanolu. |
Obszary zastosowań wyników badań |
ochrona środowiska, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie