BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Zacier gorzelniczy i sposób jego otrzymywania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Zacier gorzelniczy i sposób jego otrzymywania
Autorzy dr inż. Joanna Kawa-Rygielska, dr hab. inż. prof. nadzw. Józef Błażewicz, mgr inż. Witold Pietrzak
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe produkcja, gorzelniczy, zacier, noz, bioetanol
Wyniki badań Zacier gorzelniczy składający się z rozdrobnionych lub uparowanych surowców gorzelniczych, wody, enzymu upłynniającego i scukrzającego skrobię, znamienny tym, że zawiera dodatek biomasy odpadowych drożdży piwowarskich w ilości od 0,5 do 5 % wagowych. Sposób otrzymywania zacieru gorzelniczego polegający na dodaniu, do wstępnie przygotowanego surowca gorzelniczego, wody oraz enzymów upłynniających i scukrzających skrobię, znamienny tym, że przed dodaniem enzymów upłynniających i scukrzających skrobię dodaję się biomasę odpadowych drożdży piwowarskich, po czym prowadzi się proces zacierania według znanej metody.
Wnioski dla praktyki Wynalazki te mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle gorzelniczym przy wytwarzaniu etanolu na cele spożywcze i przemyśle paliwowym przy produkcji bioetanolu.
Obszary zastosowań wyników badań ochrona środowiska, żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5254 w tym dzisiaj: 124 aktualnie on-line: 4 stronę utworzono w ciągu: 0.604 sek