BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania hydrolizatu, wykazującego aktywność hamowania enzymu ACE.

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania hydrolizatu, wykazującego aktywność hamowania enzymu ACE.
Autorzy dr inż. Marek Szołtysik, prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Antoni Polanowski, dr inż. Aleksandra Zambrowicz, mgr inż. Marta Pokora, mgr inż. Ewelina Eckert, prof. dr hab. Tadeusz Wilusz, dr Anna Dąbrowska, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe produkty, nutraceutyki, składnik, noz, farmakologiczne
Wyniki badań Sposób otrzymywania hydrolizatu, wykazującego aktywność hamowania enzymu ACE znamienny tym, że białka jaja, zwłaszcza kurzego, poddaje się działaniu proteinazy serynowej z owoców roślin dyniowatych, w czasie zależnym od aktywności stosowanego preparatu enzymatycznego i w warunkach fizykochemicznych jego działania. Hydrolizat otrzymany sposobem według wynalazku, może mieć konsystencję płynną, lub mieć postać proszku lub emulsji.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym, do produkcji składników nutraceutyków i produktów farmakologicznych.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5834 w tym dzisiaj: 115 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.739 sek