Sposób otrzymywania hydrolizatu, wykazującego aktywność hamowania enzymu ACE.
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania hydrolizatu, wykazującego aktywność hamowania enzymu ACE. |
Autorzy |
dr inż. Marek Szołtysik, prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Antoni Polanowski, dr inż. Aleksandra Zambrowicz, mgr inż. Marta Pokora, mgr inż. Ewelina Eckert, prof. dr hab. Tadeusz Wilusz, dr Anna Dąbrowska, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
produkty, nutraceutyki, składnik, noz, farmakologiczne |
Wyniki badań |
Sposób otrzymywania hydrolizatu, wykazującego aktywność hamowania enzymu ACE znamienny tym, że białka jaja, zwłaszcza kurzego, poddaje się działaniu proteinazy serynowej z owoców roślin dyniowatych, w czasie zależnym od aktywności stosowanego preparatu enzymatycznego i w warunkach fizykochemicznych jego działania.
Hydrolizat otrzymany sposobem według wynalazku, może mieć konsystencję płynną, lub mieć postać proszku lub emulsji.
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym, do produkcji składników nutraceutyków i produktów farmakologicznych. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie