BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wzbogacania mieszaniny dipeptydów histydynowych w anserynę lub karnozynę

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wzbogacania mieszaniny dipeptydów histydynowych w anserynę lub karnozynę
Autorzy prof. dr hab. Wiesław Kopeć, mgr inż. Remigiusz Zapolski, mgr inż. Dorota Chorążyk, mgr inż. Ewa Biazik, mgr inż. Anna Pudło, dr inż. Teresa Skiba
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe suplementy, składnik, noz, diety
Wyniki badań Sposób wzbogacania mieszanin dipeptydów histydynowych w anserynę lub karnozynę przy użyciu chromatografii jonowymiennej polega na tym, że zmianę składu mieszaniny uzyskuje się w wyniku procesu adsorpcji przebiegającego w roztworach o pH od 6,0 do 8,0 i desorpcji (elucji) przy użyciu roztworu chlorku sodu o stężeniu od 0,3 M do 3,5 M na złożu wymieniacza jonowego słabo zasadowego anionitu. Działanie fizjologiczne karnozyny i jej pochodnej – an seryny, jest wszechstronne i polega między innymi na utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w mięśniach zwierząt i ludzi (działanie buforujące).
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym, głównie do wytwarzania suplementów diety lub produktów typu żywności funkcjonalnej.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5797 w tym dzisiaj: 78 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.863 sek