Sposób wzbogacania mieszaniny dipeptydów histydynowych w anserynę lub karnozynę
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wzbogacania mieszaniny dipeptydów histydynowych w anserynę lub karnozynę |
Autorzy |
prof. dr hab. Wiesław Kopeć, mgr inż. Remigiusz Zapolski, mgr inż. Dorota Chorążyk, mgr inż. Ewa Biazik, mgr inż. Anna Pudło, dr inż. Teresa Skiba |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
suplementy, składnik, noz, diety |
Wyniki badań |
Sposób wzbogacania mieszanin dipeptydów histydynowych w anserynę lub karnozynę przy użyciu chromatografii jonowymiennej polega na tym, że zmianę składu mieszaniny uzyskuje się w wyniku procesu adsorpcji przebiegającego w roztworach o pH od 6,0 do 8,0 i desorpcji (elucji) przy użyciu roztworu chlorku sodu o stężeniu od 0,3 M do 3,5 M na złożu wymieniacza jonowego słabo zasadowego anionitu.
Działanie fizjologiczne karnozyny i jej pochodnej – an seryny, jest wszechstronne i polega między innymi na utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w mięśniach zwierząt i ludzi (działanie buforujące).
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym, głównie do wytwarzania suplementów diety lub produktów typu żywności funkcjonalnej. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie