Sposób wytwarzania dihydrochalkonu
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania dihydrochalkonu |
| Autorzy |
Wojciech Jodełka, Rafał Mierzejewski, dr Tomasz Janeczko, dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow |
| Rok zakończenia |
2012 |
| Słowa kluczowe |
wytwarzanie, środki, słodzące, noz, sposób |
| Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania dihydrochalkonu na drodze transformacji mikrobiologicznej, w którym jako substrat stosuje się chalkon, przy użyciu systemu enzymatycznego szczepu Yarrowia lipolitica KCh 71. |
| Wnioski dla praktyki |
Metoda według wynalazku może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do wytwarzania środków słodzących. |
| Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie