BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania 4’,5,6,7-tetrahydroksyflawanonu oraz 4’,5,7,8-tetrahydroksyflawanonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania 4’,5,6,7-tetrahydroksyflawanonu oraz 4’,5,7,8-tetrahydroksyflawanonu
Autorzy mgr inż. Anna Madej, dr hab. Ewa Huszcza, mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Tomasz Tronina
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe noz, tetrahydroksyflawanon
Wyniki badań Wynalazek polega na tym, że do hodowli drożdży z gatunku Rhodotorula marina, dodaje się substrat, którym jest naringenina, po czym po zakończeniu transformacji mieszaninę reakcyjną ekstrahuje się znanym sposobem octanem etylu. Korzystne jest, gdy reakcję prowadzi się wodną kulturą, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 292-305 K, w dobowym cyklu świetlnym.
Wnioski dla praktyki Związki te są biologicznie czynne i mogą mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Występują one w niewielkich ilościach między innymi w tarczycy bajkalskiej.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5634 w tym dzisiaj: 18 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.395 sek