Sposób wytwarzania (Z)-6,4’-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauronu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania (Z)-6,4’-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauronu |
Autorzy |
dr inż. Tomasz Tronina, dr hab. Ewa Huszcza, dr Agnieszka Bartmańska, mgr inż. Jarosław Popłoński |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
(Z)-6, 4?-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauron, noz, ksantohumol |
Wyniki badań |
Sposób wytwarzania (Z)-6,4’-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauronu,
polega na tym, że mieszaninę reakcyjną składającą się z ksantohumolu, octanu rtęci (II) oraz pirydyny ogrzewa się w temperaturze 343-423 K do całkowitego przereagowania ksantohumolu, po czym mieszaninę poreakcyjną zakwasza się i ekstrahuje rozpuszczalnikiem organicznym, oddziela frakcję organiczną, osusza i odparowuje rozpuszczalnik. Tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się znanym sposobem.
|
Wnioski dla praktyki |
Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie