β-[1”’-hydroksyizopropylo]-4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkon i sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
β-[1”’-hydroksyizopropylo]-4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkon i sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
dr hab. Ewa Huszcza, mgr inż. Jarosław Popłoński, dr inż. Tomasz Tronina, dr Agnieszka Bartmańska |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
?-[1??-hydroksyizopropylo]-4, 2?, 4?-trihydroksy-6?-metoksy-3?, ?-dihydrochalkon, noz, ksantohumol |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego β-[1”’-hydroksyizopropylo]-4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihy-drochalkonu, z ksantohumolu, w wyniku reakcji fotochemicznej zachodzącej poprzez naświetlanie promieniowaniem UV mieszaniny reakcyjnej składającej się z ksantohumolu, acetonu oraz metanolu albo 2-propanolu. |
Wnioski dla praktyki |
Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie